Veiavgift
Bruktimport
Biløkonomi
Tester
Listepriser
EU-kontroll
Billån
Sikkerhet
Diverse
 
Annonsering
Linker
Forside

Hvert år blir mange nordmenn regelrett lurt når de kjøper ny bruktbil. Mange av bruktbilene som selges har feil eller mangler som ikke opplyser om ved salg. Da er det desverre i de fleste tilfeller kjøper som må selv betale for kostnadene som påløper i tiden etter salget.

I denne artikkelen vil vi gi deg noen gode råd og tips til hvordan du kan minimere risikoen for å kjøpe "katta i sekken" når du skal kjøpe deg ny bruktbil. Følger du våre råd ved kjøp av ny bil vil du også være mye bedre sikret i en eventuell tvist mellom deg og kjøper i ettertid, og dermed øker dine sjangser for å få dekket ditt tap.

Prøvekjøring
Prøvekjøringen er kanskje det aller viktigste du gjør ved et bruktbilkjøp. Under besiktelsen og prøvekjøringen får du se hvordan biler ser og oppfører seg i virkeligheten. Å kjøpe en bil usett, eller ut ifra noen bilder på nettet er absolutt ikke å anbefale. Når du prøvekjører bilen anbefaler vi å skru av radioen og lytte til bilens motor og drivverk. Hør etter ulyder ved gasspådrag, giring og ved bremsing. Besikt bilen i godt dagslys og gå nøye over bilen hvor du ser etter lakkskader, stensprutskader, rust og evnt. annen slitasje. Se spesielt nøye rundt dører og hjulbuer. Innvendig kan det være lurt å se på fukt og vannlekasjer rundt takluke, vinduer og dører. Se på setene og pedalene hvor slitt disse ser ut og vurder dette opp mot kilometerstanden på bilen. Hvis gummien på pedalene og setene ser veldig slitt ut og km standen er veldig lav så er det stor sannsynlighet for at bilen har fått nedjustert km standen.

Vedlikehold og service
Å kontrollere vedlikeholdet og service på bilen er meget viktig ved et bruktbilkjøp. Dette kan du gjøre på flere måter. Det enkleste er å se i servicehefte på bilen. Kontroller at servicehefte har det samme rammenummeret som den aktuelle bilen og at det stemmer overens med bilens kilometerstand. En tlf til verkstedet som har foretatt servicene er også og foretrekke. En annen god pekepinn på bilens viktigste funksjoner får du ved å se på siste EU-kontroll. En får da vite om bilen har noen svakheter og utbedringer som må foretas de nærmeste 2 årene. En annen viktig ting er å kreve dokumentasjon fra selger hvis han hevder at han har foretatt reperasjoner eller liknende de siste årene. En annen god ide er å sjekke med autorisert verksted om bilen er noen gang blitt kolisjonsskadet.

NAF test
Den sikreste og beste måten å forsikre seg på ved et bruktbilkjøp er en NAF test. Dette koster litt penger (ca kr 1500), men kan absolutt være en god forsikring for å unngå de største blemmene. Dette anbefaler vi spesielt for dem som ikke har så god greie på bil, og heller ikke kjenner noen bilsakskyndige som kan være med å besikte bilen. En NAF test gir både kjøper og selger en god forsikring ved en eventuel tvist i ettertid.

Utstyr
Som en tommelfingerregel anbefaler vi å ikke kjøpe de aller billigste utgavene av en bilmodell. Dette fordi de ofte ikke har nødvendig og viktig sikkerhetsutstyr som kan være utslagsgivende i kritiske situasjoner. I tillegg er det ofte i slike modeller spart mye på komfort ustyr som de fleste i markedet i dag etterspør. På denne måten kan du ved kjøp av en slik bil få store problemer med å få solgt den eller byttet den inn igjen den dagen du ønsker det. En bil som derfor virker billig i utgangspunktet kan derfor bli veldig dyr i realiteten.

Finansiering
Vær obs på "gode" finansieringsløsninger som mange bruktbilselgere tilbyr. Disse kan gjerne virke rimelige i utgangspunktet, men kan på sikt vise seg å bli ekstremt dyre. Vårt råd er å kontakte din bank å prøve å få billånet ditt inn under huslånet hvis du må ha finansiering. Dette er den absolutt beste og rimeligste finansieringsløsningen som finnes for bil. Før du tegner kjøpekontrakten er det meget viktig å undersøke om bilen har noen heftelser.

Pris
Det er utrolig mange biler for salg i det norske markedet i dag og bruktbilselgerne oversvømmes av biler. Derfor er det også vanskelig å få innbytte for sin gamle bil. Ihvertfall til en pris som er "riktig". Men dette gir deg også et mye større forhandlingsrom når du skal kjøpe ny bruktbil. Hvis du kjøper privat skal du generelt betale 5-10% mindre enn hos en forhandler. Dette fordi en forhandler gir deg en garanti som du ikke får ved kjøp av en privatperson. Vi anbefaler deg til å bruke internett til å sette deg godt inn i prisnivået for den bilmodellen du er på jakt etter. Sammenlign biler av forholdsvis lik årsmodell, kilometerstand og utstyrsnivå. Finn argumenter for å prute å begynn gjerne på en pris 15% under prisantydning. Forhandlere i utkantstrøk er ofte rimeligere enn i storbyene så en biltur i utkant Norge kan gi deg en fin besparing.

Sunn fornuft
Vårt siste råd er kanskje det aller beste og det er å bruke sunn fornuft. Kjenn på magefølelsen. Føler du at noe ikke er helt som det skal være, så er det ofte noe i det. Da bør du glemme den bilen og gå videre til neste på listen. Prøvekjør og besikt flere biler, ikke kjøp den første og beste. Ta med deg en bilsaksskyndig person eller to når du skal besikte bilen. Fire øyne ser bedre enn to. Ikke la følelsene dine overstyre din fornuft og unngå å bli revet med fordi bilen er nyvasket og fin.


 
 


Veiavgift.no
| Kontakt oss | Linker | Om oss | Privacy Policy
Veiavgift.no 2009