Veiavgift
Bruktimport
Biløkonomi
Tester
Listepriser
EU-kontroll
Billån
Sikkerhet
Diverse
 
Annonsering
Linker
Forside

Alt for mange av oss har et kjøremønster som er lite økonomisk. Vi kjører aggresivt eller med for høyt gir. Det du kanskje ikke viste er at det er mulig å spare opptil 20% hvis du foretar deg noen enkle endringer i kjøremønsteret ditt.

Mange tenker ikke over at deres kjørevaner og kjøremønster faktisk er direkte knyttet opp til bilens drivstoff forbruk. Kjører du for eksempel 15000 km i året kan du faktisk spare flere tusen kroner pr år kun ved å følge noen enkle råd. Dette kan for eksempel gi deg en gratis sydentur hvert eneste år. Og ikke bare det, men du sparer også miljøet for en god del utslipp.

Bruk motorvarmer på de kalde dagene. En kald motor bruker mer drivstoff og forurrenser mer. Bruker du motorvarmer unngår du kaldstart av motoren, og dette gir deg i tillegg en økt levetid på motoren din.

Sjekk lufttrykket i dekkene. Riktig lufttrykk i dekkene er viktig både for trafikksikkerhet, bilens kjøreegenskaper og for drivstoff forbruket. Riktig lufttrykk står i bilens håndbok, eller i dørkarmen på førersiden. Merk deg forskjellene ved mye eller lite last. Kontroller at du har riktig lufttrykk 1 gang pr. mnd. Riktig lufttrykk i dekkene sikrer deg også at du ikke får unødvendig slitasje på dekkene dine.

Hold jevn hastighet. Holder du jevn fart vil du spare mye drivstoff. Unngå raske akselerasjoner og brå oppbremsinger. Planlegg kjøringen i god tid fremover og hold god avstand til bilen foran. Holder du fartsgrensen isteden for å ligge hele veien 10 km/t over så vil du også spare mye drivstoff på dette.

Kjør på høyt gir. Ved å velge riktig gir kan du også spare mye drivstoff. Kjør på det høyeste giret som motoren klarer å dra bilen på. I tillegg kan du gjerne hoppe over et gir under akselerasjon. Unngå ting på taket. Skiboks, takbøyler og liknende gir økt luftmotstand, som igjen gir økt drivstoff forbruk. Ta derfor slikt utstyr av så fort du ikke bruker det lenger. Unngå også å kjøre med åpne vinduer og soltak.

Unngå bruk av klimaanlegg og varmeapperatet. Dette er faktorer som også bidrar til økt drivstoff forbruk. Bruk de kun når det er nødvendig, og skru dem av når du har oppnådd riktig temperatur i bilen. En annen ting å passe på er er vekt og lufttrykket i dekkene. For lavt trykk øker rullemotstanden og dermed også forbruket av bensin eller diesel. Og fyller du bilen med unødvendig bagasje blir bilen selvfølgelig tyngre å dra. Benytt deg av bakkene. I bakkene er det lurt å slippe gassen helt, da kuttes drivstoff forbuket og du kan kjøre nesten helt gratis.

Generelt sett kan alle spare minimum 10-15 % ved å følge disse enkle tipsene. Men mange tester viser at folk med en aktiv kjørestil fort kan redusere sitt drivstoff forbruk med opptil 30-40%. Og da er det virkelig mye penger å spare hvis en i tillegg kjører mange tusen kilometer hvert år. Og når en i tillegg oppnår en positiv miljø gevinst, så er vel ingeting bedre.

 
 


Veiavgift.no
| Kontakt oss | Linker | Om oss | Privacy Policy
Veiavgift.no 2009